Com produïm electricitat amb el sol i l’hidrogen? La UPC usa nanopartícules per separar l’hidrogen de l’aigua i generar energia

17 d’oct. 2016, 1:49 publicada per Anna Argemí

Jordi Llorca és catedràtic de la UPC, on dirigeix el Centre de Recerca en Nanoenginyeria (CRnE) i el laboratori de Catàlisi i Energia. En aquest petit espai proven un gran experiment pioner a Catalunya: “Aconseguim hidrogen -que no es troba en estat lliure a la natura- perquè actuï com a font d’energia, i per obtenir-ne usem la llum solar -completament neta-, un fotocatalitzador, que conté nanopartícules, i aigua”.

Ho explica de manera planera, però l’experiment és complex. En aquest laboratori de la UPC utilitzen les nanopartícules d’or i el diòxid de titani perquè accelerin l’efecte de l’energia solar sobre l’aigua. “El que estem fent és agafar la molècula d’aigua i dividir-la en els seus components més bàsics: l’hidrogen i l’oxigen -aclareix Llorca-, i l’energia per trencar aquesta molècula d’aigua l’agafem de la llum solar, de manera que aprofitem un recurs natural que ja tenim”. 

"El cor de l'experiment és el fotocatalitzador, les nanopartícules amb el diòxid de titani", afegeix. Per fer-nos una idea de les mides, Llorca explica que una nanopartícula fa entre 2 i 3 nanòmetres, i un milió de nanòmetres són un mil·límetre.

Podeu acabar de llegir la notícia a Ara.cat, Com produïm electricitat amb el sol i l'hidrogen?, també trobareu un vídeo.