Pàgina d'inici‎ > ‎

Noticies de nanotecnologia i nanociència


Nobel de Química 2016: Els motors més petits del món

13 de nov. 2016, 10:08 publicada per Anna Argemí

El Premi Nobel de Química l‘han guanyat tres investigadors pel “disseny i síntesi de màquines moleculars”. Aquest 2016 estan d’enhorabona a Escòcia, que ja porten tres premis Nobel.  En aquest cas és Sir J. Fraser Stoddart, que junt amb l’holandès Bernard L. Feringa i el francès Jean-Pierre Sauvage van trobar la manera de fabricar els motors més petits del món.

Amb la idea de màquines fetes directament manipulant els àtoms feia temps que s’hi jugava, però simplement no sabíem con construir-les. 

...

I això només acaba de començar. Ara ja podem somiar en màquines que, per exemple, transportin els medicaments directament  i de manera ben controlada, a les cèl·lules que ens interessin. Totes les fantasies de la nanotecnologia les tenim a tocar dels dits gràcies a aquests pioners que van començar a imaginar com manipular els àtoms per aconseguir que esdevinguessin màquines moleculars.

Podeu acabar de llegir la notícia a Ciència.ara.cat/centpeus, Nobel de Química 2016: Els motors més petits del món


Com produïm electricitat amb el sol i l’hidrogen? La UPC usa nanopartícules per separar l’hidrogen de l’aigua i generar energia

17 d’oct. 2016, 1:49 publicada per Anna Argemí

Jordi Llorca és catedràtic de la UPC, on dirigeix el Centre de Recerca en Nanoenginyeria (CRnE) i el laboratori de Catàlisi i Energia. En aquest petit espai proven un gran experiment pioner a Catalunya: “Aconseguim hidrogen -que no es troba en estat lliure a la natura- perquè actuï com a font d’energia, i per obtenir-ne usem la llum solar -completament neta-, un fotocatalitzador, que conté nanopartícules, i aigua”.

Ho explica de manera planera, però l’experiment és complex. En aquest laboratori de la UPC utilitzen les nanopartícules d’or i el diòxid de titani perquè accelerin l’efecte de l’energia solar sobre l’aigua. “El que estem fent és agafar la molècula d’aigua i dividir-la en els seus components més bàsics: l’hidrogen i l’oxigen -aclareix Llorca-, i l’energia per trencar aquesta molècula d’aigua l’agafem de la llum solar, de manera que aprofitem un recurs natural que ja tenim”. 

"El cor de l'experiment és el fotocatalitzador, les nanopartícules amb el diòxid de titani", afegeix. Per fer-nos una idea de les mides, Llorca explica que una nanopartícula fa entre 2 i 3 nanòmetres, i un milió de nanòmetres són un mil·límetre.

Podeu acabar de llegir la notícia a Ara.cat, Com produïm electricitat amb el sol i l'hidrogen?, també trobareu un vídeo.


El grafè. Un material que envairà tots els racons del món

16 d’oct. 2016, 9:41 publicada per Anna Argemí

Resistent, flexible, elàstic, amb una capacitat peculiar per interactuar amb la llum i un potencial extraordinari per fer de conductor tèrmic i elèctric. Així és el grafè, el material cridat a envair tots els racons del món perquè, a més, és senzill d’incorporar a altres materials. “Hi ha moltes aplicacions en les quals el grafè aporta un fet diferencial”, explica el professor de l’ICREA Stephan Roche, líder d’una línia de recerca amb aquest material a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). El futur és tan prometedor que les inversions arreu del món no paren de créixer, tan públiques com privades. La Unió Europea li ha dedicat un projecte únic, el Graphene Flagship , dotat amb 1.000 milions d’euros durant una dècada i que implica l’esforç conjunt d’una vintena de països.Podeu acabar de llegir la notícia a Ara.cat, Catalunya empeny cap a la revolució del grafè1-3 of 3